fredag 25 september 2009

Vegansushi!


Det var Aion LAN med grabbarna och då behövs det mat som går att få i sig snabbt, som håller länge och som är gott!
Så det fick bli sushi, och det blev omåttligt poppis. Folk åt som galna!

Vissa tycker att sushi är svårt att göra, men det enda som är krångligt att få till är egentligen riset. Är riset bra så är det lätt att platta ut, rulla och skära (där problem kan uppstå annars).


Vegansushi

Räcker till ca 6 personer

du behöver:

En sushi-rullmatta
Ett paket Nori ark (brukar vara 6st i)
Sushi-ris
lite äppelcider vinäger
En tub wasabipasta
japansk soja (kikkoman t.ex)
inlagd sushi-ingefära (ginger)
1 avocado
1/4 gurka
1/2 morot
1/2 paprika
2-3 rädisor
marinerad tofu
Tång rom (observera att den röda har animaliskt färgämne!)


Gör såhär:

Koka upp riset enligt instruktionerna på paketet (olika ris kräver oliak tid, etc).
Skala, kärna ur och strimla avocadon. Gör detsamma med gurka, paprika, morot (ska skäras i extra extra tunna strimlor) och tofu. Hacka rädisorna.

När riset är klart, ta av det från plattan och stänk i äppelcider vinäger (ungefär en matsked till ett paket ris för 6 personer).

Låt riset svalna och dra lite.

Lägg ut ett Nori ark på rullmattan. Bred ut ris på hela arket utom de översta 2 centimeterna. Ris lagret ska vara max centimetertjockt. Lägg sedan ut ett tunt lager av fyllning. Jag gjorde lite olika kombinationer och varianter, en syns här på bilden. Jag tycker det är lättare att rulla om man inte lägger fyllning på de översta 3 centimeterna.


Doppa fingrarna i lite vatten och blöt den biten av Nori arket som det inte är ris på. Rulla ihop mattan långsamt och ganska hårt, så att det blir en tajt rulle och dra ett blött finger på utsidan av skarven. Jag brukar lägga rullen med skarven neråt medan det torkar ihop.


Gör om samma sak med resten av rullarna. När de fått vila lite så är det bara att skära upp dem med en vass, småtandad kniv. En rulle blir ungefär 6 bitar.
Lägg upp dem på fat och sen kan du ev. dekorera med lite extra tångrom eller en liten avocadobit ovanpå dem.


Blanda ihop soja och wasabipasta till önskad smak och doppa sedan sushibitarna i detta när du äter.

Hej o hå, nomma på! (med eller utan ätpinnar q;)

1 kommentar:

  1. Det var så länge sedan jag åt sushi måste äta det snart igen känner jag, äter faktiskt med pinnar hemma även när jag äter nudlar. =)

    besök gärna min blogg:
    www.metrobloggen.se/ekorre

    SvaraRadera