
Söndag är den inofficiella pizza-slack-dagen.
Och idag blev det pizza på rester vi hade i kylen och skafferiet, så det kanske inte är världens roligaste fyllning, men det blev gott ändå!
Du behöver:
till degen:
50 g jäst
4 msk olivolja
5 dl vatten
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl (jag mixade vanligt vetemjöl med Finax manitoba cream med högre proteininnehåll och bättre jäseffekt, men man kan även använde vetemjöl special eller liknande)
sås:
en stor burk krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
en rejäl näve färsk basilika eller 2-3 msk torkad
salt & peppar
3 tsk lökpulver
fyllning:
grönsaker och liknande som du gillar
oliver/kapris
färsk basilika/spenat/ruccola
tofu och sojagrädde
Gör såhär:
Smula upp jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt (37 grader) och häll på lite av vattnet och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och rör om.
Tillsätt mjölet lite åt gången och rör om ordentligt tills det börjar bli degigt, knåda då imjölet för hand tills det är en smidig deg, stjälp upp det på en mjölad yta och knåda ihop den tills degen är jämn och mjuk.

Låt degen jäsa under bakduk i ½ - 1 timme.
Gör under tiden tomatsåsen.
Hacka basilikan och vitlöken (går även att använda vitlökspress eller rivare) och blanda ner i tomatkrossen. Tillsätt lökpulvet och smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå och dra i kylen medans degen jäser färdigt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram den jästa degen och dela den i två bitar som du knådar smidig. Kavla sedan ut varje del på vars en plåt.

Fördela häften av såsen jämnt på varje pizza, och lämna en centimeter i kanterna torr.

Lägg på din fyllning och toppa med fint strimlad tofu och häll över lite sojagrädde.

In i ugnen i 10-15 minuter, sedan är det klart!
Vi var lata och hade färdigköpt pizzasallad, annars kan man ha hemmagjord pizzasallad, grönsallad eller någon kall sås till.
Perfekt söndagsnoms!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar