måndag 30 november 2009

Veganssons Frestelse


Detta är min lilla take på julklassikern Janssons Frestelse.

Du behöver
10 stora potatisar
2 stora lökar
1 rödlök
2½ dl sojagrädde
1 dl sojamjölk
2 buljongtärningar
1-2 msk soya
4-5 msk tartex
2 msk vinäger (äppelcider eller någon smaksatt vitvinsvinäger)
salt & peppar
½ dl ströbröd
ca 50 g margarin


Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisarna (spara skalen och använd dem till att göra fried peels) och skär dem i halvcentimeter tunna strimlor.

Skiva lökarna och snabbfräs dem i en panna i lite olja eller margarin.

Blanda ut tartex och buljongtärningar + kryddor i ca en dl av sojagrädden. När det är ordentligt upplöst så häll i resten av grädden, sojamjölken, vinäger och soya och smaka av. Salta och peppra efter smak.


Täck bottnen på en ugnsform med ett lager potatis, täck sedan med ett lager av den frästa löken.

Häll över lite mindre än hälften av såsen och täck med ytterliare ett lager potatis, fördela resten av såsen över hela formen och strö över ströbröd.

Låt stå i ugnen ungefär 20-25 min. Ta sedan ut formen och lägg på stavar av margarin på toppen och ställ sedan in den i ugnen 20-25 minuter till (tills ytan fått in färg).

Kalasgott på julbordet (eller till några bönbiffar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar