lördag 20 augusti 2011

Vad finns i en vegans kyl/frys/skafferi?

"Jaha? Vad äter du då?!" är en fråga man ofta får om man råkar nämna att man är vegan. Lagom tröttsamt!
 En lite roligare fråga är "Vad har du hemma då? Vad finns i din kyl och ditt skafferi? Vart handlar du?"

Nu är vi ju ny-flyttade så min kyl och mitt skafferi är ännu ganska tråkiga här och där, men jag tog ändå lite kort idag och tänkte redogöra lite.


Vi börjar med kylen. 
Övre hyllan fr.v: Bakerst står heminlagdapickles, framför det står hemmagjord rabarbersylt och ovanpå det står leftovers av en cajun-gryta. Sen har vi Senap (dold) en porter för brödbak, en smoothie, Surkål, juice, rödbetor och soltorkade tomater.
Näst överst hyllan fr.v: Ketchup, bostongurka, soltorkad tomat-sås, och bjärnbärssylt. En stor låda spagetti (för mina ögon är hungrigare än båda våra magar) med rädisor och rökt tofu på, tartex i 3 smaker; chili, herb och garlic & herb. En burk gröna oliver, en låda med "kyckling" stroganoff, naturell tofu och en delicatoboll.
Näst nedersta hyllan fr.v: En massa dolda burkar med sylt, marmelad och saltgurka samt en kloss var av mjölkfritt matlagningsmargarin och kokosfett.. Synligt står en burk grov senap med en avocado på och en påse med gravad broccoli. En burk hemmagjord mango chutney, pfefferonis, margarin och en mjukost med örtsmak. 
Nedersta hyllan: I en salig röra; gurka, purjolök, lök, salladslök, selleri, mixgroddar, tomater, potatis, granny smith äpplen, blodgrape, morötter. plasternacka och en avocado till. 


I kyldörren finns också en hel del grejer.
Översta hyllan fr.v: Röd currypasta, röd pesto (med cashew & pinjenötter istället för ost), Parmazano, Domsteins röda tångrom, en massa choklad, bl.a PLamils mjölkfria mjölkchoklad och en vit rischoklad, en tub tomatpuré och en tub pepparrot. 
Näst översta hyllan fr.v: Vitlök, röd chili, en klump ingefära, sojamatgrädde, Niklas pappas hemgjorda Sambal Oelek, Dijonsenap, kapris, tomatmarmelad och grönsaksbuljong i kub.
Näst nedersta hyllan fr.v: Niklas senap (ÄCKLIG!), Baytril (kaninmedecin), en liten flaska konjak, Liquid Snoke, Niklas pappas hemgjorda habanerosås, citronsaft, limesaft och Yellow Mustrad. 
Nedersta hyllan fr.v: Carlshamns naturella soyghurt, Kiviks äppelvin, hemköps havredryck, mer soyghurt, rismjölk och sojamjölk.   


Uttråkad än? Synd, för det kommer mer. 

Näst ut är mitt skafferi.

Här i trängs: Nachos, allehanda påsar torra soja och vetegluten produkter (strimlor, stavar, bitar, filéer, you name it!), Noripapper, Två lådor gelatinfritt godis (blandat sött gott och saltlakrits), en jäkla massa bönor, ärtor och linser i torr form, torr sojafärs, ris i flera former (sushi, aviori, basmati, jasmin), couscous, quinoa, hirs, juicekoncentrat, diverse pasta och nudlar, massor av burkar med plommontomater (de gick för 2kr st på Hemköp), krossad tomat, passerad tomat, kokosmjlk i tetra och burk, burkbönor, korngryn och ett par tuber tomatpuré. PHU!

Men vi är inte klara än!
Frysen också!



Översta hyllan är i princip bara bullar och glass. Ctuies (typ sandwich), oatlys kolaglass, lovie lakritsrippel, piggelin, citronsorbet, skogsbärssorbet och tofulines vaniljglass. I bullväg är det kanelbullar, lussekatter och vetebullar. Och ett paket smördeg.
mellanhyllan finns frusna leftovers, Veggo's "istället för kyckling", kebab-bitar och burgare. Bakom där finns även infrusna bitar pumpa och frusna tärnade rotfrukter.
Nedersta lådan är frusna grönsaker och örter. För tillfället haricot vertes, broccoli och blomkål, dill, gräslök, basilika, spenat och majs.

En rätt så rejäl genomgång av mina lager alltså.
Jag har dock även ett skåp med mjöl och havregryn och sånt, ett skåp med i princip alla kryddor som finns att köpa i affären, samt ett skåp fullproppat med allt man behöver för att baka. Det som är värt att nämnas där är: carob pulver, raw kakao, agave sirap, agar-agar pulver, ekologiska kokosflingor och riktigt jordnötssmör (som BARA innehåller jordnötter och salt).

Så nu vet ni det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar