lördag 7 november 2009

Kronärtskocka med kidneyböndipp


Kronärtskockor är inte bara vackra utan även otroligt goda, men de är lite pilliga att äta, så de passar bäst som "snackis förrätt" eller att sitta och äta framför TVn.

De är väldigt lätta att tillaga: bara bryt av stjälken (då blir du även av med en del trådar) och bryt av de minsta bladen närmst stjälken.
Skölj väl och lägg sedan i en gryta och fyll upp med vatten så att det precis täcker hela skockan. Ha i lite salt och låt småkoka på låg värme under lock i ca 30 min. Du kan testa att dra av ett blad, kommer det av direkt så är den färdig!
Låt den rinna av och strö över lite salt och ringla över lite olivolja (jag brukar bland 1 del citronsaft och 2 delar olivolja, men det är en smaksak).

Sen är det bara att dra av bladen och skrapa av det mumsiga köttet med tänderna! (försök inte äta hela bladen, det är bara trådigt och hårt, det är själva köttet man vill åt)
När du ätit upp alla bladen så drar du loss "trådarna" och de små fröna tills du har kvar något som ser ut som mitten av en solros, detta är det inre köttet och det absolut bästa och godaste att äta! Skär av bitar och njut!

Till detta brukar jag ha min favvodippsås:


Kidneyböndipp


du behöver:
ca 3 dl kidneybönor (eller en stor konservburk)
1 dl soyghurt
1/2 rödlök
1/2 vitlöksklyfta

Hacka löken och vitlöken och häll i alltihopa i en mixer eller matberedare och kör ihop tills dippen är rinnig men ändå har lite små bönbitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Man kan om man vill även droppa i lite citronsaft.

Smaklig spis!

1 kommentar:

  1. Jag älskar kronärtskocka, böndippen låter också gott, funderar på att testa måste bara införskaffa lite vitlök också förbrukar det i mängder.

    besök gärna min blogg:
    www.metrobloggen.se/ekorre

    SvaraRadera