tisdag 10 november 2009

Sparrissoppa a la Pehpsii

Jag gillar att laga mat, men inte i flera timmar, inte när man haft en lång dag och bara vill ha i sig något gott. Så jag har meckat fram ett enkelt men skitgott recept på sparrissoppa, som är perfekt en kall, regnruskig höstkväll som idag.

Du behöver:

En bunte sparris
1 stor lök
3-4 vitlöks klyftor
5dl grönsaksbuljong (dvs 5dl vatten + en kub)
1/2 dl mjöl
6dl sojamjölk
2 matskedar soya
2 nypor torkad basilika
salt och peppar (helst ny krossad peppar)

Gör såhär:
Bryt av den nedersta biten på sparrissarna (de går av själv där det är lagom) och skär av topparna och lägg dem åt sidan (spara dem, inte slänga!) och hacka sparrisen i typ centimeterstora bitar.
Skär löken i tjocka skivor och hacka vitlöken grovt.
Häll i sparris, lök, buljong och vitlök i en traktörpanna (eller en stor kastrull) och låt det koka upp. Såfort det börjar bubbla så sänk till ganska låg värme och låt det koka upp tills sparrisarna är mjuka (ca 15 min).


Häll kastrullens innehåll i en blender eller matberedare och mixa tills det är helt slätt.
Blanda i sojamjölk, mjöl, soja och basilika och mixa ihop igen till det är slätt.
Häll tillbaka allt i grytan och häll i topparna du sparat.
Koka upp på medelhög värme och rör under tiden så det inte blir klumpar. (Jag brukar röra lite och gå och diska nån grej emellan, men man får hålla lite koll).


Koka upp tills soppan tjocknat och den är varm.
Smaka av med salt och peppar (mer peppar än salt).
Fix och färdigt!
Kanongott med en macka till eller överblivna brödkanter att doppa i!

1 kommentar: