fredag 23 juli 2010

Raw bollar!


Detta är riktigt naturgodis! Vi hade en liten raw-dag härhemma idag och efter en tur ner till Pistachia så kom jag hem med lite olika nötter och torkad frukt och grejer.
Det första "boll"-receptet gjorde jag baserat på en nakD bar jag åt förra veckan som jag tyckte var tokgod och de andra uppfanns utefter vad jag hade köpt och hade hemma. De blir ju inte raw om man kör havregryn istället för torkade havreflingor (de flesta havregryn ångas när de plattas) men det blir nog gott ändå.
Enjoy! Helt jä*la sockerfritt!





Dadel och Cashew-bollar


Du behöver:
1 ½ dl råa cashewnötter
1 dl torkade och urkärnade dadlar
1-2 msk havreflingor

Gör såhär:
Kör cashewnötterna i en matberedare tills de börjar bli smått. Tillsätt dadlarna och mixa ihop till en slät gröt. Droppa ev i lite vatten för att få det geggigt (om dadlarna är lite torra). Blanda i havreflingorna och rulla till bollar. Rulla dem ev i lite grovhackade cashews för att dekorera!







Pistage och Papaya-bollar


Du behöver:
1 dl råa pistagenötter
1 dl torkad papaya
1 torkad, urkärnnad dadel
1½-2 msk vatten
½ dl havreflingor
1 tsk torkade kokosflingor

Gör såhär:
Mixa först pistagenötterna till de börjar bli upphackade, ha sedan i papayan och dadeln och mixa tills det börjar bli smått och tillsätt vattnet och mixa tills det blir grötigt. Häll över i en skål och gegga i kokosflingorna och havreflingorna. Låt der suga ihop sig lite och rulla sedan bollar av det (de är lite knepiga att rulla men det går om mkan klämmer ihop dem ordentligt. Låt vila i kyl en stund innan de serveras.






Mango/kokos-bollar 


Du behöver:
1½ dl torkad mango
4 torkade, urkärnade dadlar
1½ dl torkade kokosflingor
½ dl cashewnötter
2-3 msk vatten
1-2 tsk agave honung

Gör såhär:
Börja med att riva mangon i bitar och lägg den i en skål. Täck med vatten så att det precis täcker allt. Låt det dra i ca 10 min.
Hacka upp pisagenötterna i en matberedare tills de är som ett lite grovt pulver och tillsätt sedan mangon (inte vattnet, men spar det!) och dadlarna. Mixa till det börjar bli grötigt. Tillsätt sedan 2 msk av vattnet som mangon låg och svällde i.
Mixa igen och tillsätt ev mer av vattnet tills det blir kladdigt. Häll över i en skål och tillsätt kokosflingorna. Blanda ihop. Drizzla över honungen och blanda ihop. Det ska vara kladdigt nog att kunna bli bollar.

Dessa blir inga fasta bollar, utan jag lägger dem i knäck-formar. Man kan dekorera dem fint med kokos på toppen också!

1 kommentar: