måndag 4 oktober 2010

Pastejer!




Efter lite pill och fix (och hjälp från Oscar med ett bra grundrecept) så har jag kommit fram till tre recept på pastejer som är riktigt riktigt goda att ha på mackan. Att göra alla tre tar knappt en timme och sen håller det i 1-2 veckor, så det är väl värt det!

Tartex är ju lite väl dyr lyxvara när man är student (=

Solrospastej med örter:


Du behöver:

1 ½ dl solrosfrön
4 msk solrosolja
2 msk tomatpuré
1 nypa salt
1 krm citronsaft

2 msk potatismjöl
1 msk solrosolja
1 msk vatten
1 msk b-jäst
1 tsk lökpulver
3 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
1 tsk oregano
1 tsk timjan


Gör såhär:
Blötlägg solrosfröna en stund innan, om du har hett vatten så räcker 3-4 minuter. Häll av vattnet.
Fräs allt i den första delen ingredienser i en panna i 3-4 minuter.
Blanda under tiden ihop del två i en skål. Ha i vattnet sist, annars klumpar det!
Häll allt från pannan i en mixer och blanda i det från skålen + örterna och mixa tills den blir en slät massa. Man kan pröva sig fram med mer potatismjöl eller olja om man vill få pastejen fastare eller lösare.
Häll över i en burk med lock.
Ställ i kylen i ca en timme. 


Håller 1-2 veckor i kylskåp.

Andra varianter:

Chilipastej: istället för örterna så ha i en hackad röd paprika och en hackad chili samt 1 msk färsk basilika och ha i aningens mera citronsaft. Paprikan och chilin kan fräsa med i del 1 och basilikan blandas i med del 2.
Tomat/olivpastej: istället för örterna så fräs med 1-2 hackade tomater och ha i 5-6 urkärnade gröna oliver med del 2. Ha gärna i lite basilika också!



Gottegott på ett knäckebröd med lite groddar på toppen!


(på bilden är chilipastejen till vänster och örtpastejen till höger)

1 kommentar:

  1. Va kul att man kan ge lite inspiration. :D

    Toppenrecept du fått fram. :D

    SvaraRadera