fredag 18 mars 2011

St Patricks Day, Vegan style!

Som Toronto Maple Leafs-fan så MÅSTE jag ju fira St Paddy's (efter som leget hette St. Patricks förr i tiden), men eftersom jag aldrig gillat öl så blir det till att styra upp lite Irländsk mat och gröna bakverk för att få till stämningen!


Idag blev det bread&mince-pudding, colcannon och citronkaka!




Colcannon, 4 portioner
Du behöver:
5 st stora potatisar av mjölig sort
1 litet huvud kål (välj din favoritsort, dock ej rödkål)
en purjolök och 1-2 vårlökar
2½ dl sojamjölk
muskot
salt & peppar


Gör såhär:
Koka upp potatisarna till de är mjuka och går att mosa. Koka samtidigt (i en annan kastrull) upp kålen (skivad i bitar ca 1-2 cm i diameter) till den är mjuk, ca 15 min.
I en tredje kastrull; koka upp de grovhackade lökarna i sojamjölken på mellanvärme till de är mjuka (ca 15 min). Tillsätt ev lite mer mjölk om det börjar se torrt ut.
Häll av kålen och blanda ner potatismosen och löken/mjölken. Krydda med lite muskot och salta och peppra efter smak. Blanda ihop till en röra.
Colcannon är godast om den får svalna lite innan servering.


Färs/bröd-pudding a lá Pehpsii


Du behöver:
3 dl torkat sojagranualt
2 dl ströbröd
2 msk sojasås
½ msk bujongpulver
1 dl rapsolja
2-3 msk potatismjöl
lökpulver, salt & peppar
mörk sirap (eller brödsirap)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader
Häll sojagranulatet i en bunke och ha i sojasåsen och buljongen. Häll på hett vatten så det sväller (ca dubbelt så mkt, varierar beroende på märke),
När det är färdigsvällt så se till attd et är lite blött fortfarande. Blanda i resten av ingredienserna utom sirapen.
Häll över i en liten ugnsform (så att det blir ca 2-3 cm djupt) och grädda i ugnen ca 15-20 minuter, tills det är en fast "pudding" men ändå lite dallrig.
Drizzla över sirap och låt stå ca 5 minuter till i ugnen.

Ta ut och servera ihop med colcannon och  lingonsylt!



Citronkaka á la St Paddys!


Du behöver:
1 stor citron (eller två små)
6½ dl vetemjöl
2½ dl strösocker (jag körde hälften råsocker, hälften vanligt)
1 tsk bikarbonat
6 msk rapsolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk vaniljextrakt
vatten

Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en bunke.
Riv citronskalet fint och häll i ett multidecilitermått (genomskinliga vätskemått är optimalt, men vanliga funkar också). Kläm ut så mycket av citronens saft du kan få ur. Fyll sedan upp måttet (med citronskal och saft i) med vatten så det blir 2½ dl totalt.
Häll ner i bunken med de torra ingredienserna.
Blanda ner olja, vanilj och vinäger och blahnda ordentligt.

Häll ner i en kakform (gärna en med avtagbara kanter) och baka mitt i ugnen i ca 25 minuter. (testa att peta mitt på kakan, om den har lite "bounceback" så är den klar.

Låt svalna och glasera sedan med en grön vaniljglaze (2 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk grön matfärg och ca 1½ msk vatten). Servera med sojavispgrädde eller vaniljsås!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar